Please leave your URL, will be "terjah" ur page

5 Feb 2006<---->5 Feb 2010

Hye..

5 Feb 2006 adalah tarikh yg tak mungkin dpt dilupakan.Kejap je dah 4tahun ibu pergi...ibu semakin jauh dgn kite semua..tapi kita yg semakin menghampiri mati...sebab tarikh ni la ibu pergi meninggalkan kami semua...Ibu menderita kanser selama 7tahun..tapi nampak sangat sihat macam tak berpenyakit tau...

Ibu disahkan menghidap breast canser pada tahun 1999, masa tu baru secondary stage..ibu buat biopsy kat private & result positif tu dihantar ke GH Melaka..& ia adlah confirm kanser...ibu seorg nurse mmg every 6 month akn buat checkup tp tak pernah jumpa bnda2 abnormal...sbb tumor kanser tu ddk blakag kilang susu..mana nak jumpa kan...buat biopsy baru tau...Then terpaksa la buang breast sbelah kanan tu..tinggal la sebelah jek..ape nak katekan???

After tu, ibu asyk slalu sakit pinggang..then, pegi la urut2 bagai..lagi urut lagi sakit...rupanyer si kanser ni dah ddk kat tulang belakang kat L5..tulang tu dah mcm kayu kna mkn dgn anai2...lompong didalam..kalau terhentak bole pecah n lumpuh...n ibu buat treatment kat HUKM...bygkan treatment tu dia tebuk kat tulag blakang tu lubang n dia curah simen panas...n no bius tau...y?????coz tak nak bagi kena saraf...sangat bahaya sbb tulang belakang kan...N ibu oke leps tu..besa dah tak le bgkok2 sagt....ddk bawah apetah lagi kan...

Lps a few month, ibu di sahkan kanser tu merebak ke tulang tengkuk iaitu di T3..ibu menjalani radioterapi..yg lain semua buat gak..tapi yg ni plg teruk sbb lalu kat tekak..ibu tak le mkn lgsg nak telan air pun tak le...sbb salur tekak tu mngecik...sebak dada kami Tuhan saja yg tau...

Lps tu ibu sangat sehat....bole pegi honeymoon ke Labuan dgn ayh...pegi Umrah dgn nenek...Tapi tak semua tu kekal kan...November 2005 ibu selalu je tak ingat pe yg dia buat...contoh dia dh buang air nak cebuk shoud be cedok air kat dlm kolam kan...tp ibu cedok air dlm lubang toilet..after few second baru perasan pe dia buat..lps tu bila pegang bnda panas ibu lambat reflect dgn bnda panas..sangat bahaya kan...so, tak nak ibu tinggal sorg, tiap kali ayah pegi keje ibu ayah hantar kat umah adik ibu..balik keje ayah amik....banda tu berterusan sehinggalah ibu pegi next check up pada January 2006...doc tu tanyer

Doc: Staff Nurse you dulu trainning kat mana?
Ibu: Melaka....
Ayah: Eh, kan ibu trainning KL...Melaka ibu amik Mid jek....
Ibu: Melaka la...mana lak KL..tak penah pun pegi KL...

Ayah diam...doc mencatat sesuatu di fail ibu...

Pastu Doc panggil ayah...Doc kata dia jumpa tumor di pangkal otak..yg mana ia mngganggu memori pesakit...doc kata ibu bole tahan hanye 6bulan sahaja...Ayah terduduk..tapi ayah tak bagi tau kami semua yg tau hanye Ucu kat KL....

Sebelum ibu meninggal saya balik 4 cuti raya cina..cuti mid sem masa tu..so cuti la sminggu...duduk2 dgn ibu..ibu dah tak kenal kami..yg ibu tau kami ni ank2 dia..tapi nama dia tak ingat...yg dia tau nama adik laki tu..Hafiz...

Sepanjang duduk dgn dia saya selalu baring2 dgn ibu...kesukaan saya ialah mencabut black head kat hidung....saya pun cabut..ibu diam jek..dia tye buat pe..sya kate cabut black head...dia diam n tido balik....tetibe ank buah ibu dtg...ibu mcm termenung je..dia tye kat sya tu sape...sya kata kan ank buah ibu ni ank mak long..dia kata tak kenal...mereka diam jek..n nangis..ibu pun macam budak2 yg tak faham pape...mcm lost...

Masa raya cina ibu sakit kepala yg amat sangat....mkn pnadol pun tak jln...ayh n saye bwk ibu pegi hospital pantai....doc smua cuti...then pggil doc yg on-call...doc tak le nak describe knp sbb file perubatan ibu smua kat GH Melaka, KL, HUKM n PPUM...so mcm mna nak cek kat...then doc le bagi pain killer jek..doc kate b4 bagi pain killer doc nak tgok dulu ubat2 yg ibu mkn...then sya pun amik la...Doc kata ubat2 ibu smua yg terbaik n plg mhl..tak da pain killer lain dh..tp untuk semntara doc inject ubat thn sakit....n ibu tertido dlm kete....

Bawa je ibu balik umah..ayah ada beli air kelapa..ibu minum sesedut ibu muntah balik..muntah tu semua warna hitam...tanda2 kematian adalah semua bnda asing tak le msuk dah dlm perut...perut akan jadik kosong..perut ibu dh tak le trima mkanan....slain itu rongga2 badan pun klua yg hitam2 mcm tadi black head kan....tu smua tanda..

mlm tu ibu asyk muntah..n saya bersihkan ibu...ibu ckp kat sya "ibu minta maaf susah kan along"..sya ckp tak da susah nyer bu....n ibu tido balik..masa baring tu dia ckp kat saya..along tak yah balik u e...tggu jap..tak lama je lagi,,pastu blik la....sya kata tak le..along ada kawad....dia kata ala nnti balik la..sya diam jek...pastu ibu ckp lagi...mcm mana ayh nnti...sya ckp ayh oke...tak da pape..ibu jgn risau....ibu trus tido...

Esok tu ibu sakit lagi...ibu sakit kepala..ibu sendiri request soh hantar dia pegi hospital..masa tu hari kamis.sya pggil ambulance n hntr ibu p GH Melaka..Ibu admit lagi..since ibu sakit...hospital merupakan rumah ke2 bagi kami...sya pun balik UUM....masa sya tak da ibu asyk tye je along mana kat family yg lain..sya kat u ni tak sng ati...sya smpai UUM pagi sabtu...pegi kawad semua pastu sya tak sedap ati..sya nak jumpa ibu...sya naik bas mlm tu jugak balik melaka...smpai gelap2 tu sya mndi n siap2 kat umah en asben dulu masih BF lagi...pastu p hospital..sampai kat spital..ibu tido n tak buka2 mata lagi..ain kata lps smyg magrib ibu baca yasin sampai abis..pastu ibu tido je smpai la skrg tak bangun2...sya cium ibu..tp air mata je yg mngalir...ibu tetap tak buka mata...sya n adik asyk betul kan posisi brg ibu yg asyk senget2...rupa2nyer tubuh ibu mencari arah kiblat....mna la nak tau kan....nurse dtg cek BP...sya siap ckp kat nurse jgn amik tgn kanan...amik kiri...ibu mmg tak bole kanan sbb breast buang yg kanan so segala inject n pape la tgn sebelah kanan tak bole digunakan...

Nurse amik BP tgn kanan...muka nurse tu yg merangkan kawan ibu berkerut..dia pegi amik kat kaki plak..rupanyer BP ibu dh tak stabil....dia pggl doc..doc dtg cek...doc pggl ayh...dia kata minta ayh sign if any case yg tejadi pape kat ibu..izinkan pihak hospital buat bantuan kecemasan utk bantu ibu hidup..ayh pun sign...

Tak sampai brpe lgkah sya nak pggl ayh..sya smpat toleh kat ibu...tetibe sya nampak bibir ibu yg bawah mnjadi hitam yg sebelah ats merah...rupanyer malaikat sdg mncabut nyawa ibu..sya menjerit sekuat hati....tak sampai seklip mata ibu dh pergi..dgn satu nafas sahaja..Inalilah....Para Medic tetap memberi bantuan hayat..tapi sudah ketentuan takdir..ibu tetap pergi jam 12.55 tengahari...ibu disahkan pergi meninggalkan kami....

Jenazah ibu siap dimandi kan di hospital...dibawa blk kerumah..disembahyangkan..n dikebumikan selepas Asar di Sg Rambai, Melaka...Ibu pernah ckp dia kata klu ibu mati, ibu nak kubur ibu kat Sg Rambai sya tye knp kan atuk n nenek smua kat Tedong...Jawapan ibu ringkas..tempat isteri adalah disisi suami..dimana suami berada disitula tempat isteri...ye membuatkan sya terfikir ketaataan ibu pada ayh...

Sya selalu ingat pesan ibu dlm bab berkawan(bercinta la)...."kita ni org melayu penuh dgn adat, ibarat nye nak makan dlm seharian tu, mula kan dgn sarapan, minum pagi, mkn tenghari, minum ptg,mkn mlm & minum malam...adekah anda fhm??sng je...mula kan hbgn sbgai kwn, slps tu merisik, bertunang, nikah, bersanding n baru bole mngandung...jgn lagkah step makan kita..itu la ibaratnyer dlm hbgan...kita tak bole tetiba nak mkn malam..tanpa sarapan pagi n seterunyer..nnti merana badan...itu la dlm hubungan mna bole terus mngandung tanpa nikah kan...itu yg slalu sya pgang n ingatkan adik2..sya akan turun kan pada anak2 sya nnti...

Ibu tak sempat melihat sya adik beradik konvo baik saya,ain n hafiz...hafiz n adik lagi la masuk u pun ibu tak sempat tengok...sya bertunang,nikah n skrg dh ada baby ibu tak dpt rasa kbhagian tu.Kami semua dah bekerja tapi ibu tak dapat rasa sumbagan kami...ibu hanye sempat membesarkan kami..tapi tak dapat rasa bakti kami...tp kami bersyukur sbb skurg2nyer ibu terlepas dari peyakit yg ditanggungnyer..kita hye mnderita kerana khilangan dia..tapi kesakitan yg dia tanggung hanye dia yg tau...

Kami skeluarga redha atas pemergian ibu..semoga ibu berbahagia disana...semoga ibu menuggu kami semua di sana..Amin....Al-Fatihah


Galeri Keluarga:

Masa my wedding..Tanpa yg bernama ibu


Hari raya tanpa ibu...

Ayah & Me..UUM convocation..Tanpa ciuman tahniah dari ibu..

Ini ibu saya dgn ain..Gambar dgn ibu banyak kat umah ayah..tak balik sana..ini je yg ada untuk kalian tengok wajah ketabahan ibu....

p/s:Sayangilah ibu & ayah anda masa mereka masih ada bersama anda..bila mereka tiada..dunia anda rasa kekurangan..anada ingin kongsi setiap detik kebahagian bersama mereka tapi mereka tiada..Hargailah mereka....




Wahidah  – (February 5, 2010 at 12:10 PM)  

al-fatihah...moga arwah berada dikalangan org yg beriman..

ezanoor  – (February 5, 2010 at 2:10 PM)  

erm, aku sedey giler bace cite ko ni... siap nangis kat pjk ayer limau ni... tmbh2 plak dh penat wat keje tadikan... emosional skit... hehehhe sabar la ye ats dugaan... kurang2 nye ko ada mak lagi satu... =)

ummidania  – (February 5, 2010 at 4:12 PM)  

sedihnyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.....aku bc da menangis......semoga Ibu berada di sisi org2 yang beriman di sana.....

nurul baharuddin  – (February 5, 2010 at 5:27 PM)  

tq all blogger..semoga Ibu aman di sana

ku cari damai di hati  – (February 12, 2010 at 11:37 PM)  

Al-fatihah..sedih baca.BTW thanks utk tulisan ni..ader nasihat utk menghargai aper yg org ader

Misz AwEeN  – (July 23, 2010 at 2:54 PM)  

kak dayah, sedihny coretan...wt airmate bergenang n terigt kat mak di kg...:(

Post a Comment