Please leave your URL, will be "terjah" ur page

Proses kelahiran MyAdam

Hye...

Rasa nak jerit 1 dunia bahawa baby saya dah lahir pada 13 Dec 2009...nama seperti yg di coret kan dlm blog lepas...

Kelahiran Adam adalah normal tapi klu dlm medical tak normal sbb guna Vacum Delivery..sbb condition sya n my baby makin lemah..kalau doc tak guna teknik tu mayb dh tak dah kami kat dunia ni huhu

Serius, beranak tu tak sakit tapi yg semua ibu tak sangup adalah contraction...rasa beranak tu mcam sembelit je....huh msa atas katil & di tinggalkan keseorangan dalam bilik..saya merasakan mau melompat setinggi mungkin untuk menghilangkan rasa sakit...amat megerikan....dan membuat kan saya amat fobia sekali buat msa ini...huhu

Proses kelahiran MyAdam:
  • tanda2 nak beranak pada 12/12 pagi tu masa bangun tido...dah mula klua lendir..pastu buat keras je..maklum la my asben bole check bape cm dah msa tu huhu
  • pastu lepak2 jek nengok tv..p umah SIL makan pisang goreng & tgok CD citer setem...lendir dah mula klua lagi byk...
  • mlm tu balik umah mandi2 p pasar malam...n ada rasa sakit2...tapi buat keras jek..siap beli satay campur n nsi lemak kukus lagik....makan2 n tgk tv...
  • my hubby kata syg jom balik umah kiter jap nak negok MU lawan la mlm ni...sya kata jom la...sampai umah potong kek marble n mkn dgn milo tgk drama..maklum la bola masa tu kol 1.30....
  • sya ckp kat hubby..syg ida nak tido la...bdn tak larat..dia kata p naik atas..my luv hubby teman sampai sya tertido..dia kata klu sakit msg dia kat bwh...sya ckp oke jek..n terus tido..
  • tiba2 saya rasa sakit saya dh makin kerap dmulakan dgn 30min sekali n akhirnyer 15min skali....macam nak tercabut nyawa neh...sya terus capai hp ckp syg sakit la...hubby naik atas dia kata p basuh muka....
  • sya pun p bilik air n apa lagi darah dh mula kelua...masa tu dh 330 pagi...nasib baik SIL ada kat umah..dia kata jom p hospital....SIL kata p mandi n basuh rambut siap2...
  • sepanjang perjalanan ke hospital tu sya relax jek...tak sakit sgt..sya terus p labour Room...cek cm bagai..masa tu dh 5cm...alamak..saya terus dimasuk kan ke bilik bersalin.tp dia soh p jmpa suami dulu...sya pun p la jumpa dia kat luar..sya minta ampun n maaf n halal mkn minum n soh doakan saya selamat...dia cool je...n dia kata semua will be fine..dia peluk n cium sya,,,n sya melangkah masuk ke labour room..sya ditolak mggunakan wheel chair..n disuruh naik atas katil berpagar tu..masa baring tu..sakit dh mula mengunjungi sya 10min skali....msa tu la sya di uji Tuhan..terpancar wajah ayah & ibu & suami....huh aku byk dosa....
  • air mata setitik pun tak mampu kluar..kesakitan nyer hye than yg tau....Dr dtg jam 7pagi dia cek servik sya dh pun 7cm...dia kata ready 4 delivered...air ketuban dipecah kan..tak sakit....serius..tp selepas itu...kesakitan didalam rahim bertambah 100x ganda...maklum la baby dh ready nak kluar dari syurga....
  • Dr dtg jam 830 dia kata Puan you dh bole push...msa tu sakit dh tak da..yg ada hanye la rasa nak terberak..means your baby mmg dh ada kat bwh....so..proses push bermula....
  • Sya ditakdirkan Tuhan tidak mempunyai nafas yg panjang...so baby dh makin lemah...n sya pun dh lemah..teknik vacum digunakan...tp hampir gagal sbb sya dh nak pgsan..jantung baby makin lemah....Dr kata sekali lagi..if failed ready to ceaser...dgr je ceaser..sya mndapat kekuatan..dgn skali nafas baby klua..n sya pgsan slama 10min..tiba2 baby dh ada atas perut n dgr dia mnagis..hye Tuhan yg tau betapa sebak nyer hati ni....selamat juga akhirnyer...Nurse suruh pastikan jantina baby..of coz la boy n sya sign di atas kertas tu...
  • setelah itu..asben dipaggil masuk..maklum la Staff hospital kan bole la masuk klu tak emm jgn harap la....asben azan kan Adam..air mata kami berderai tanpa diduga...akhirnya Tuhan selamat kan nak kami......ciuman dari my asben seolah2 memberi kekuatan kembali kepada saya....
  • sya dibersihkan..n baby pun jugak...saya dihantar ke wad..baby kna thn di nursery sbb vacum kan.....so dia kna ltak bwh 24hours observation...kami terpisah buat pertama kali setelah bercantum nyawa 40weeks 3days....sayu je rasa...
  • Petang tu..my husben tolak saya ke nursery nak tgk ank saya...dia sehat...Nurse kata esok klu oke dia bole kluar....yahoooo.....
  • esok nyer 14/12 sya pagi2 dh p tgk dia..doc lom check dia lagi so tak le tau la dia dh le discaj ke tak...sya mmg dh bole...sbb sya ni jnis kuat lwn sakit huhu...
  • then balik ke wad smula..pukul 5 dtg doc kata baby dh bole discaj...so suka la kan...
  • Proses discaj kol 8 baru siap....
  • sya dinasihatkan untuk mnjarak kan kelahiran 3-5tahun...sebab vacum delivery memberi kesan kepada dubur kiter...so kna betul2 pulih....huh aku pun ngeri lagi bab2 beranak neh..sama macam kawan aku "kak Betty"...
  • huh....pertama kali nak tido ngan baby...
Adam...mummy n daddy harap sgt adam akn jadik anak yg baik....AMIN....

bye...

QIS & JEFF  – (January 11, 2010 at 5:26 PM)  

Alhamdulillah.. syukur pd Illahi. Tahniah! Semoga keluarga yg bahagia brkekalan spjg hayat. Buat kenduri bgtau tau, nnt kami dtg.. huhu

Wahidah  – (February 5, 2010 at 12:19 PM)  

wah pengalaman indah kan..tp dgr vaccum ngeri gk tu..huhuh..

btw,bukan staff hosp bole masuk ke time delivery? bole odk sebelah bg semangat time nk lahirkan..ke GH melaka yg strict?

yana.lili.lala  – (February 25, 2010 at 4:23 PM)  

wah sangat mengharukan dan rasa macam nak nangis jerk bce cerita ni. meremang bulu roma. huuu. hasben sgt caring..

Post a Comment