Please leave your URL, will be "terjah" ur page

Bil Hospital Swasta dikatakan tidak Munasarawak...ehhhh Munasabah...

Hye....

Hot Fm Topik hari ni psl bil private hospital yang terlalu mahal..bayangkan ada yg ddk hospital 4 hari sbb denggi kna 10K..gila ke hape....tu la belagak p private last2 kna bayar mahal tau plak mintak FOMCA issue kan kat gov minta pantau..dh kau gatal p private lps tu nak gelupor...cek dulu poket kita tu tebal ke nipis.....dh tau nipis ada ati p private...poket aku nipis beb...:0
Private hospital ni, dia akn sebolehnyer minimize kes2 kematian...dia nak 0 kematian kat tpt dia..sbb reputasi...contoh; ko ada komplikasi waktu mgandung, automatik dia tak mo kes ko..dia tendang ko p gov..byk mcm mna pun duit ko dia tak heran beb...last2 p jugak gov kan??....
sbb arwah pak ngah aku dulu dia dpt kan servis dri D***i Medical Centre,,...ukur2 pak ngah aku ni dh nazak dia tendang p GH Melaka..alasan tak da kepakaran...walhal dia tau patient tu tak le survive...bak kata laki aku dah pekung baru antar p GH...
Lagi satu kat private ni dia kira every single gauze, glove ke ape je yg digunakan...semua charge oke n include dlm bil korang msa discharge...contoh dibetic yg dh ada luka besar2.....org melaka paggil tokak....diorg akn cuci cincai2 je...lps tu dh teruk antar p GH...staf GH la yg jga luka tu smpai baik...sbb GH tak kan berkira guna gauze slagi luka tu tak betul2 kring b4 letak ubat....
Kalau fikir2 mmg private sgt mahal....tapi as client we hv the authority to choose....make a right choice....
Pendapat aku...aku rasa la kan..aku akn pgi private if kat gov tak da @ lama nak tggu utk solve the problem...
Arwah ibu aku buat radiotheraphy kat Pantai n Mahkota sbbb bukan ayah aku poket tebal...tapi sbb msa tu GH Melaka blum ada mesin radio...management kata kna p KL atau private..ibu aku pilih private...tapi kna bayar dulu, nnti claim...tapi claim gov hye akan bayar 70% je itu pun sbb ibu aku Health Servant...klu tak confirm ayh aku bwa p GH KL.....
tepuk dada tye selera...
mcm mR adam monthly cek up mmg pg gov...buat ape nak bayar hrga injection, sdgkan boleh dpt free...y??gov ubat tak bagus??ishh majoriti rakyat malaysia yg dewasa n dah tua dulu dapat injection dr gov oke je smpai skrg...
itu pun kna soal diri balik oke....
macam Mr adam akan pgi Putra Specialist bila.....dia demam, or lain2 sakit mcm cirit birit ke...sbb sya tak cukup masa nak p gov....time consuming....
bab ubat sama aje......konsep free mana nak sama dgn berbayar....
tapi kita kna bersyukur sbb negara Malaysia masih tanggung kos perubatan...tak macam Indonesia, India and etc...Doc deskrip ubat..pg la ko beli kat mana2 farmasi ...klau kau berduit tak da mslah...klu tak da duit alamat tggu ajal je la....
Sya mmg bersyukur sbb gov bg kita fasiliti mcm ni...sya tak nak jadik mcm Indonesia n others country...susah beb...Langit tak selalu cerah...Renung2kan la oke....
Bye


nadiah  – (November 25, 2010 at 12:02 PM)  

salam...
hi kak...
macam saya, check up kat private..mula, kita pergi HUKM...tapi, ada prob..kita kata company cover..tp,kena byr juga dlu...pastu, bila nak claim...tak lepas plak...gi private, sng..terus dpt GL...cover..
klu kita takde problem...mmg nak beranak je kat HUKM...bila jadi hal camtue...terus tak jadi...

klu kita takde bleeding masa awal pregnant tue...mmg cek kat klinik je..huhuh... :)

Post a Comment